آیینه تمام نمای اقتصاد کدر است 

بازار سرمایه بعد از تحمیل ریسک های گسترده از سوی نهادهای حاکمیتی و همچنین سیاست های پولی انقباضی بانک مرکزی که با خبر آزادسازی ارزهای خارجی نیز همراه شد، به مانند سایر طبقات دارایی روزهای کم حجم و بی رمقی را پشت سر می گذارد.

در معاملات این هفته ارزش معاملات خرد در محدوده ۴ هزار میلیاردی قرار گرفت که مشابه چند هفته گذشته بوده است.

خروج نقدینگی
نکته قابل توجه در این هفته خروج ۵ روزه نقدینگی افراد حقیقی از بازار بود که در سال جاری اتفاقی نادر محسوب می شود و بیانگر ناامیدی سهامداران از آینده بازار است.
روز شنبه بازار سرمایه از محدوده مثبت آغاز شد و انتظار این بود که منفی هفته قبل را که به دلیل کاهش نرخ دلار اتفاق افتاده بود را با افزایش نرخ دلار جبران کند ولی هرچه که به پایان بازار سرمایه نزدیک شدیم شدت عرضه ها افزوده شد و بازار با افت محسوس ۲.۳ درصدی و خروج بیش از ۱۰۰۰ میلیاردی افراد حقیقی به کار خود پایان داد. در روزهای بعد شدت خروج پول کاهش یافت ولی تداوم خروج پول در سایه رکود بازارهای دارایی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در اخبار گروه های مختلف می توان به نامه هیات پذیرش بورس به دو خودروساز بزرگ کشور مبنی بر اعلام برنامه های عملی برای خروج از ماده ۱۴۱ اشاره کرد که بیانگر نقطه عطفی مهم در این گروه است و این دو شرکت یا از ماده ۱۴۱ خارج خواهند شد و یا باید شاهد اخراج آن‌ها از بازار سرمایه باشیم.

محرکی جدی برای گروه‌های بازار سرمایه
در گروه سرمایه گذاری ها شاهد فروش و آگهی مزایده در نمادهای واتی، وبانک و وسپه بودیم که اتفاقات مثبتی برای شرکت های مذکور است. در آخرین ساعت معاملاتی روز چهارشنبه شاهد عرضه اولیه نماد بمولد بوده ایم که در گروه نیروگاهی قرار دارد، در گروه پالایشی علی رغم رشد شتابان نرخ کرک اسپردها به واسطه ابهامات تخفیف خوراک با کم توجهی بازار مواجه است. این هفته اخبار حذف ارز ۲۸.۵ از گوشت و چای امیدواری ها به کم رنگ شدن این نرخ افزایش یافت که این اتفاق می تواند محرکی جدی در برخی گروه های بازار سرمایه باشد.

اتفاقات مهم
نماد وکغدیر مجمع افزایش سرمایه خود را برگزار کرد و تاپیکو، تاصیکو اگهی مجمع عمومی سالیانه خود را کدال کردند. داروسازی الحاوی در واکنش به جریمه تعزیراتی اعلام کرد بعد از ۵۵ سال تعطیل شده است. در بورس کالا محصولات فولادی رقابت قابل قبولی را تجربه کردند. در بازارهای جهانی بعد از رشد قابل توجه هفته قبل در این هفته با افت مختصری مواجه شدند. قیمت نفت بازدهی یک هفته ای منفی سه درصدی را ثبت کرد. قیمت طلای جهانی با کاهش ۲۰ دلاری در هر انس مواجه شد و به ۱۹۰۰ دلار نزدیک شد. همچنین قیمت مس بیش از ۷ درصد کاهش پیدا کرد و به ۸۲۰۰ دلار در تن رسید.

روند کاهشی دلار
شروع هفته با خبر تحولات سیاسی و حصول توافق ایران و آمریکا در خصوص مبادله زندانیان و آزادسازی وجوه بلوکه شده ایران در کره، دلار از هفته گذشته روند کاهشی داشته و هیجان از کاهش بیشتر آن سبب افزایش عرضه ها در بازار سرمایه شد و تقریبا کلیت بازار در منفی ها معامله شدند. در نهایت شاخص کل با کاهش ۲.۷۱ درصدی به کانال زیر ۲ میلیون واحد بازگشت. ارزش معاملات نیز همچنان پایین و در محدوده ۴۷۰۰ میلیارد تومان است که نشان از شرایط رکودی بازار است. ازادسازی منابع بلوکه در کره باعت افت دلار آزاد به محدوده ۴۸۴۰۰ رسید از سوی دیگر خبر استفاده این منابع برای واردات کالاهای اساسی غیرتحریمی آمده است. در دومین روز هفته بازار شرایط بهتری نسبت به روز گذشته داشت و اخبار حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی گوشت و چای باعث جو مثبت در بازار شد البته برخی از این اخبار تکذیب شد.

نامه وزارت صمت
نامه وزارت صمت در خصوص خودروسازان و عدم تخصیص ارز نیمایی برای واردات قطعات این صنایع سبب شد که فشار عرضه بر این گروه حاکم باشد. در نهایت شاخص با کاهش حدود ۰.۰۹ درصدی به رقم ۱ میلیون و ۹۸۷ هزار واحدی رسید. ارزش معاملات نیز همچنان پایین ۵ هزار میلیارد تومان ثبت شد. در سومین روز هفته با خبر آزادسازی قیمت خودرو توسط مدیرعامل سایپا این گروه مورد تقاضا قرار گرفت ولی به تدریج با عرضه حقوقی ها عرضه‌ها در بازار سرمایه بیشتر شد. خبرهای مثبت خودروسازان بر کلیت بازار تاثیر مثبت گذاشت و از سوی دیگر دلار با توجه به خبر عدم تخصیص دلار دولتی به خودروسازان در روز گذشته با افزایش به محدوده ۴۹ هزار تومان بازگشت که این موضوعات سبب موج امیدواری در میان سهامداران شد. در نهایت شاخص با رشد ۰.۴۶ درصدی به سطح ۱.۹۹۷ میلیون واحدی رسید. ارزش معاملات خرد نیزهمچنان پایین و حدود ۴۴۰۰ میلیارد تومان بود.

مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی‌ها
از اخبار مهم این روز می توان به نامه رئیس مجلس به رئیس‌جمهور اشاره کرد که خواستار اعلام نظر قطعی درباره مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی‌ها که از طرف هیات تطبیق مصوبات دولت رد شده، ظرف یک هفته شد. در کلیت بازار ابهامات و خبرهای ضدو نقیض و تایید و تکذیب ها باعث شده است که ورود پول منوط به قطعی شدن این اخبار باشد. در روز سه شنبه با انتشار خبری در خصوص قیمت گذاری جدید خودرو ها شامل خودروهای تولیدی، مونتاژی و وارداتی، انحصاری توسط سازمان حمایت موجی از عرضه ها در این گروه شکل گرفت از طرفی بسته شدن نماد خودرو برای مجمع فوق العاده و تعیین و تکلیف در خصوص شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت سبب فشار فروش در گروه شد که در نهایت سبب تسری این عرضه ها به کلیت بازار شد. در نهایت شاخص با کاهش ۰.۹۴ درصدی به رقم ۱ میلیون و ۹۷۸ هزار واحدی رسید. خروج پول حقیقی حدود ۴۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. از خبرهای مهم این روز می توان به تعطیلی داروسازی الحاوی و تعلیق آن به دلیل گران فروشی اشاره کرد.

غلبه عرضه ها
در اخرین روز هفته شاخص روند نرولی خود را ادامه داد و با کاهش ۰.۲۳ درصدی در سطح ۱.۹۷۳ میلیون واحد قرار گرفت. بازار در ابتدا با تقاضا ظاهر شد اما به تدریج عرضه ها بر بازار غلبه کردند. از اخبار مهم این روز به جلسه رئیس مجلس با فعالان بازار بود که تاکید شده که مجلس مصمم است مشکلات بازار سرمایه از جمله نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها را حل کند. نکته مهم دیگر این روز عرضه اولیه بمولد بود که در این شرایط رکودی بازار سبب افزایش جو منفی در بازار شد.

  • ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۵۰۵ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 477294

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =